2022-01-27 09:07:33• hírek • Bede Emőke

Változik a KRESZ: bírság jár az agresszív sofőröknek

A csütörtöki kormányülésen a törvényhozók asztalára kerül a javaslat, mely révén a közlekedési szabálytalanságok miatt kiszabható bírságokat szigorítják, illetve bevezetik az agresszív autóvezetői magatartás fogalmát is, mely szintén büntethetővé válik.

De mégis mit kell értenünk agresszív vezetői magatartás alatt? A határozat ezt is pontosítja. E kategóriába tartozik:

  • a sávok között cikázó, jobbról-balról előző vezetés az azonos irányba haladó autósorok megelőzése érdekében,
  • a kézifékes megfordulás,
  • a jármű helyből történő indítása oly módon, hogy előtte a hajtott kerekek „üresben” pörögnek / csúsznak,
  • egy másik járműre való „rátapadás” és a másik megijesztése „büntetőfékezés” által,
  • az elöl haladó autó lelámpázása vagy ledudálása annak érdekében, hogy a sávot „felszabadítsák” a hátulról érkezőnek,
  • az egy keréken motorozás,
  • az autó megfordítása céljából végzett irányított csúsztatás, vagy ahogyan a legtöbben emlegetik, a driftelés,
  • a jármű motorjának folyamatos túráztatása annak érdekében, hogy a közelben levőket zavarják vele.

A javasolt módosítás értelmében az agresszív vezetésért 580 és 725 lej közötti bírságot szabhat majd ki a közlekedési rendőr, mi több, az autóvezetői engedélyt is felfüggesztheti 30 napra. Amennyiben pedig az így vezető sofőr anyagi károkkal vagy személyi sérüléssel járó balesetet okoz, a kiszabható bírság értéke is 870 és 1160 lejre nő, illetve a jogosítványt akár két hónapra is felfüggeszthetik.


Ugyancsak az említett módosítás nyomán kerül be a KRESZ-be az is, hogy azon autóvezetőket, akik az autópálya vészhelyzeti sávját indokolatlanul használják, súlyosabb bírsággal lehet sújtani: a korábbi 580-725 lejes büntetés helyett immár 1305 és 2900 lej közötti összeggel szankcionálható majd ez a kihágás, és kiegészítő intézkedésként az érintett jogosítványát is felfüggeszthetik 90 napra. Maradva az autópályáknál, 120 napra eltilthatják a vezetéstől azokat az autósokat is, akik megfordulnak vagy a menetiránnyal szemben hajtanak a sztrádán.


Növelik a vasúti átjárókon való szabálytalan átkelés miatt kiszabható büntetést is: míg ezért a mutatványért jelen pillanatban 90 napra veszik el az autóvezetői engedélyt, ezentúl akár 120 napra is gyalogossá válhat a szabálytalankodó. Hasonló módon növelik a szabálytalan előzésért, a balesethez vezető kihágásokért, az elsőbbségadás elmulasztásáért és a gyorshajtásért kiszabható bírságokat is - de mindehhez természetesen először a kormány jóváhagyására van szükség.


Tavaly több mint 36 ezerszer bírságoltak a szatmári rendőrök


A 2021-ben tartott közúti ellenőrzések során összesen 179 közlekedési bűncselekményt regisztráltak, a kiszabott pénzbírságok száma elérte a 36.064-et, a felfüggesztett autóvezetői engedélyek száma pedig megközelítette a négyezret (3970). A rendőrség a szankciók kiszabásakor elsősorban azokat a kihágásokra és bűncselekményekre sújtott le vasököllel, melyeket elsőszámú baleseti okként tartunk számon. Ennek megfelelően 11.851 gyorshajtási bírságot szabtak ki, ebből 2284-et olyan esetben, amikor a megengedett sebességet legalább 50 km/h-val lépte át a sofőr. A gyalogosok 1153 bírságot kaptak, a gyalogosoknak járó elsőbbséget meg nem adók 302-t, további 397 esetben pedig a szabálytalanul előzőket próbálták jobb belátásra bírni egy-egy büntetés révén.


A tavalyi évben ugyanakkor 296 emberáldozattal járó közúti baleset történt, ezek közül 197-ben szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedtek az érintettek, 99 azonban súlyos, nem ritkán halálos kimenetelű volt. Míg ezen balesetek helyszínéről 237 személyt könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba, addig 81 fő súlyosan megsérült, 30 személy életét pedig már nem sikerült megmenteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: